novice | razstava v Celju - video

RAZSTAVA V CELJU - VIDEO

Izpolnila se nam je želja, da bi zbirko slikovnega materiala, katerega ste v veliki meri prispevali vi, kot naši člani, razstavili v obliki panojev. To nam je sedaj uspelo tudi v Celju, kjer je bila 5. januarja 2012 otvoritev razstave pod naslovom »DA SE NE POZABI«.
V okviru te razstave je imel Tone Kristan enourno predavanje. Govoril je o ustanovitvi združenja in naprej do naših akcij za izterjavo nematerialnih in materialnih odškodnin od okupatorjev, to je Nemčije, kjer so naši ljudje doživljali hudo fizično trpljenje, veliko pa jih je tam pustilo tudi svoja življenja.
To predavanje je s svojim izvajanjem na temo UKRADENI OTROCI dopolnil Janez Štiglic iz Nazarij, ki je bil ustanovitelj društva ukradenih otrok.
Na koncu predavanja pa je Ivo Grobelnik, ki je eden od osvoboditeljev talcev iz Celjskega starega piskra, našemu združenju v zahvalo podaril knjigo STARI PRISKER, RESNICA IN LAŽ.

Razstava je namenjena tudi obveščanju mlajše populacije, za katero menimo, da je premalo seznanjena o tem delu polpretekle zgodovine. Desetletja nazaj, (ko smo mi hodili v osnovne in srednje šole), smo se morali učiti o tej zgodovini, kljub temu, da smo bili žive priče teh dogodkov. Medtem, ko sedanji učni programi, kljub zagotovilu odgovornih, ne vsebuje nič zgodovinskih dejstev iz časa nacifašizma.

Tako razstavo bomo skušali postaviti še po drugih mestih v Sloveniji. Za sedaj smo že dogovorjeni v Mariboru.