novice | odškodnine za prisilno delo  

  ODŠKODNINE ZA PRISILNO DELO

Že kar nekaj časa se pojavljajo razne govorice, predvsem v POSAVJU, da lahko izgnanci še vedno prijavljajo odškodnine za prisilno delo, če so bili izgnani v Nemčijo. Prosilci naj bi izpolnili neke formularje? in jih predali na Veleposlaništvo ZRN v Ljubljani.
Ker se na našo organizacijo obrača precej izgnancev (ki dobijo informacije od svojih sorodnikov iz Posavja), z zahtevo, da jim izpolnimo ali damo formularje, na osnovi katerih jim bo Veleposlaništvo uredilo izplačilo odškodnine za prisilno delo, ne glede na starost.

Da bi izvedeli za kaj gre, smo povprašali Veleposlanika ZRN. Močno začuden nad neodgovornim širjenjem neresničnih obvestil, je izjavil, da Veleposlaništvo nima nobenih pooblastil za takšne naloge in o zadevi ne vedo nič.
Mislimo, da je skrajno neodgovorno od tistih, ki posredujejo in širijo lažne informacije. Še posebej, ker so to v glavnem starejše osebe s slabim zdravjem, ki pa še vedno nekaj pričakujejo in seveda nasedajo zlasti takim govoricam.

Obveščamo vse žrtve vojnega nasilja, da teh in podobnih odškodnin od Veleposlaništva ne bo.

Vse tiste, ki takšne neresnice širijo, prosimo, da tega za svojo prepoznavnost, ne počnejo, ker jih bomo morali v bodoče javno imenovati.