novice | resolucija

RESOLUCIJA

Zbrani na informativni protestni konferenci ZDRUŽENJA ŽRTEV OKUPATORJEV 1941-1945 KRANJ, v prostorih Mestne občine Kranj, dne 8.5.2010, naslavljamo na Vlado in Državni zbor RS ter na Vlado in Bundestag ZRN naslednjo

R E S O L U C I J O

s katero opozarjamo obe vladi in Parlamenta na nerešene probleme odškodnin za slovenske žrtve nacizma, in to kljub temu, da je preteklo že 65 let.
Poznano je, da je bil slovenski narod obsojen na uničenje. Vsi, ki so morali na tak ali drugačen način zapustiti svoje domove, so izgubili vse:
1. človeško dostojanstvo
2. svobodo
3. vse premoženje
4. postali so številke in brezpravni sužnji
5. izgubili so možnost obstoja in razvoja

Odpeljali so nas v neznano, ne vedoč kakšna usoda nas čaka.
Kar cca 180.000 slovenskih žrtev je tako ali drugače trpelo.

Na tej osnovi želimo posebej opozoriti na Resolucijo ZDRUŽENIH NARODOV od 11. decembra 1946, s katero je agresorskim državam naloženo, da so dolžni plačati nematerialno in materialno odškodnino vsem žrtvam vojne. Ta akt zavezuje predvsem nemške oblasti. Slovenske oblasti so pa to dolžne izterjati. V kolikor pa tega nočejo ali ne znajo, naj plačajo sami.
Smatramo, da je po 65-ih letih že skrajni čas, da se dolg poravna.
Pozivamo nemško Vlado in Bundestag, da se nehata sprenevedati, nas z vso aroganco zavračati in z lažmi in ponižanji zavajati, kar je velika sramota.
Slovensko Vlado pa pozivamo, da nam pri naših naporih izterjave pomaga ali pa plača.
Ker je povprečna starost preživelih močno čez 80 let, se nam čas za čakanje hitro izteka.
Od obeh navedenih oblasti ZAHTEVAMO IN PRIČAKUJEMO takojšnjo rešitev.
Čas je, da sedemo za isto mizo in si pogledamo v oči, tako Vlada, kot Bundestag ZRN, če je še kaj poštenja in človečnosti v vas.

UDELEŽENCI KONFERENCE

Kranj, dne 8.5.2010