novice | pismo predsedniku vlade in predsedniku državnega zbora

PISMO PREDSEDNIKU VLADE IN PREDSEDNIKU DRŽAVNEGA ZBORA

VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE
Predsednik g. BORUT PAHOR

DRŽAVNI ZBOR RS
Predsednik g. PAVEL GANTAR

Spoštovana predsednika
Spoštovane poslanke in poslanci

Po razmisleku smo se odločili napisati to pismo na oba naslova, ker žrtve nacifašizma čakamo že čez 60 let na naše pravice.

Ko smo leta 2001 sprožili zahtevo pri slovenski Vladi, da plača slovenskim žrtvam nacifašizma vsaj materialno odškodnino, si niti v sanjah nismo mislili, da bomo imeli tudi tu toliko problemov in ovir. Nekaj časa si sami sebi nismo hoteli priznati, da smo tretjerazredni državljani, ki nimajo nobenih pravic, toda to je sedaj povsem jasno s čemer se bomo morali sprijazniti.

Ko je bila 9. maja 2002 ustanovljena (ob protestu) prva Medresorska komisija, se praktično ni zgodilo NIČ. Pripravljeno je bilo neko skrpucalo osnutka Zakona, ki pa ni uporaben.

Nekateri, ki so si prigrabili oblast, na veliko govorijo kako, da ni sredstev in da se je čas teh dogodkov že odmaknil za obravnavo teh zadev. Ne povedo pa od kot sredstva, ki jih na veliko deli Komisija za popravo krivic (in se ti dogodki niso odmaknili?) So pa na vidiku še nove odškodnine za izbrisane, ki kot kaže, bodo mnogo višje kot pa nam prisoja osnutek Zakona za vse izgubljeno premoženje zavednih Slovencev med II. svetovno vojno. To vse verjetno ni slučajno.

Na oba naslova, zlasti na prvega, se obračamo z RESNIM IN NUJNIM POZIVOM – UKREPAJTE TAKOJ!, saj nas je ostalo že zelo malo in ni potrebno čakati na popolno izginotje. Vzemite TAKOJ iz predalov vse tiste papirje, ki so jih v njih pustili vaši predhodniki!
Mi starci res nimamo več volje iti na ulico, bomo pa storili vse, da vas kompromitiramo, če ne boste ukrepali.

V prilogi dostavljamo naše ugovore oz. pripombe na pripravljeno skrpucalo osnutka Zakona.

Predsednik
Franc Rovan