Otvoritev razstave v muzeju Köln.


Intervju z županom mesta Köln, g. Müllerjem.


Razstava panojev v muzeju Köln.


novice | otvoritev razstave v muzeju Köln  

  OTVORITEV RAZSTAVE V MUZEJU KÖLN

SLOVENSKE ŽRTVE NACIZMA
obveščanje nemške javnosti o kalvariji slovenskega naroda v času 1941-1945


Naše Združenje, ki se trudi izterjati odškodnine od Nemčije za slovenske žrtve, se je pred leti sistematično odločilo, v podkrepitev naših zahtev, obvestiti nemško javnost o dogodkih v Sloveniji v času okupacije.

Ob podpori nemških podpornikov in somišljenikov, smo pripravili že kar nekaj simpozijev, dve razstavi, izšla je knjiga za nemški prostor “Brezpravnost, izgoni, umori”. Z našimi prispevki sodelujemo v knjigah nemških avtorjev in revijah.
Naredili smo že dva filma na to temo (tretji je v izdelavi), ki se prikazujeta v nemškem prostoru.

V NS – Dokumentacijskem centru Köln je bila 4. 9. 2008 otvoritev razstave pod naslovom: “NACIONALSOCIALISTIČNA POLITIKA GERMANIZACIJE V SLOVENIJI 1941-1945 IN BORBA ZA ODŠKODNINO”.

Na otvoritvi so sodelovale razne vidne osebnosti, med njimi tudi slavnostni govornik, župan Kölna, g. Müller in vsi so podprli upravičenost naše zahteve po odškodnini.
Razstavo so zelo pohvalili, tako v konceptu kot vsebini in menili, da bi morala biti postavljena v več mestih po Nemčiji, za kar se tudi trudimo.

V prvem dnevu so obiskovalci pokazali veliko zanimanja in pohvalili razstavo. Od predvidenih obiskov šol je bil prvi dan organiziran obisk ene srednjih šol za katere je imel g. Kristan krajše enourno predavanje.
Pararelno z razstavo se istočasno vrti tudi naš film II., ki ga je možno videti na dveh monitorjih v razstavnem prostoru.

V času razstave, ki bo trajala do 26. 10. 2008, bodo še v dveh terminih predavanja dveh nemških zgodovinarjev o trpljenju Slovencev med nacistično okupacijo in naporih za poplačilo odškodnine. Potekajo pa že priprave za naslednjo razstavo in simpozij.

Posebej pa je potrebno poudariti, da dobimo v Nemčiji več podpore kakor doma, kjer je sploh ni. Doživljamo le zapostavljanje in ponižanja, kar pa boli.
Celotno otvoritev in intervjuje je posnel novinar RTVS g. Anžin s svojo ekipo. Kot ste mogoče sami opazili, je bil prispevek predvajan na TVS, dne 5. 9. 2008.

Ker potrebujemo materiale (slike, razne pismene prispevke dogodkov …), osebna pričanja tistih, ki so bili v nemškem izgnanstvu (posebej v pokrajini SACHSEN- Leipzig), lepo prosimo, da se nam javijo oz. pošljejo (proti vrnitvi) razne materiale, ki jih bomo uporabili za razstave in ostale potrebe.

Tone Kristan

17. 9. 2008