Stalna rasztava panojev v "Slovenski sobi" muzeja Wernigerode

Spominska plošča - nameščena v skupnem spominskem parku v mestu Wernigerode

Predavanje predsednika Združenja v eni izmed srednjih šol v mestu Ilsenburg

novice | poročilo o potovanju na simpozij in odprtje razstave v Wernigerode

POROČILO O POTOVANJU NA SIMPOZIJ IN ODPRTJE RAZSTAVE V WERNIGERODE

V času med 14.5. in 17.5.2007 smo člani Združenja: T.Kristan, I.Kristan, S. Sladič, J.Karun, V.Hribar, L.Ogris in F.Rovan odpotovali v nemško mesto Wernigerode, kjer smo v muzeju postavili razstavo panojev, ki prikazujejo grozodejstva v Sloveniji in Nemčiji, katera so počeli nacisti med II. svetovno vojno.

Prvi dan: Po prihodu v Wernigerode je imel naš predsednik g. Kristan sestanek z direktorico muzeja ga.Urbanek in g. Meissnerjem, glede načrtov za 15. in 16. maj.

15. 5. 2007: Najprej smo v prostoru muzeja postavili panoje, ki smo jih pripravili že v Kranju, za podporo simpoziju. Hkrati pa smo v parku žrtev pritrdili spominsko ploščo v spomin taboriščnikom in drugim žrtvam v teh krajih.

Ob 13.00 uri je bila v prostorih muzeja otvoritvena svečanost prireditve, kjer je navzoče nagovoril Oberbirgermeister.
V kulturnem programu so nastopili dijaki iz okoliških šol.
V celotnem programu so sodelovali tudi predstavniki iz Belgije, ki so bili takrat na obisku, kot potomci KZ taboriščnikov.

Zatem je v parku žrtev sledilo odkritje spominske plošče v spomin slovenskim izgnancem in taboriščnikom. Ob tem odkritju sta govorila g. Meissner in g. Kristan. Kasneje, po nagovoru g. Meissnerja, je naš predsednik predstavil razstavljene panoje in nadaljeval s simpozijsko razpravo.

Razpravo g. Kristana so obiskovalci pozorno poslušali. Hkrati pa je ekipa iz šole Ilsenburga snemala ves potek simpozija. Simpozij je obiskal tudi g. Matjašic iz Veleposlaništva RS iz Berlina.

Po odmoru je razpravo nadaljeval g. Kurt Möse, ki je komentiral pomen panojev in problematiko vprašanja SS dejanj, Volksdeutschersko politiko germanizacije in izkoriščanja delovne sile izgnancev.
Razpravo je nato nadaljeval profesor Operman, ki je organiziral 12 učencev osnovne šole, ki raziskujejo te, že skoraj pozabljene dogodke. Na tem področju je bilo 11 taborišč in eno KZ taborišče.
Razpravo je končal dr. Dietzfelbinger in pri tem izjavil, da on že nekaj let veliko sodeluje z našim Združenjem in, da je bil na to temo že tudi simpozij v Nürnbergu, katerega je organiziral njihov muzej.
Na simpozij je predstavnik SDP Wernigerode pripeljal tudi tri slovenske državljane, ki delajo v tem mestu.
Po razpravi je nekaj obiskovalcev postavilo vprašanja na temo simpozija.

Po zaključku simpozija je župan g. Hoffman v prostorih občine pripravil sprejem za slovensko in belgijsko delegacijo, kjer je T. Kristan, v imenu Združenja županu
predal priznanje za pripravo in sodelovanje na simpoziju. Hkrati je dobila za zasluge prigodno darilo, knjigo „Lepote Slovenije“ tudi gospa Grötte.

16.5.2007: Najprej smo obiskali pomembne točke v mestu Wernigerode in okolici, kjer so po spominu iz tistih časov g.Kristana in ga.Hribarjeve, bila taborišča in delovišča, kamor so taboriščniki in izgnanci morali hoditi na prisilno delo.

Popoldne smo obiskali tudi šolo varovancev g. Opermana v Ilsenburgu, kjer nas je sprejel ravnatelj šole. Bili smo nenavadno toplo sprejeti.

Nato smo nadaljevali pot do Lautenthala, kjer je bil kratek sprejem in pogostitev. V nadaljevanju smo si tudi ogledali taborišče ROTE KLLIPE, kjer sta bila v času izgnanstva tudi oba brata Kristan (Tone in Ivan).

Čisto nazadnje pa smo obiskali pokopališče, kamor so pokopavali umrle slovenske izgnance.

Ne nazadnje nas je zelo razveselilo, da je vodstvo muzeja in občine Wernigerode, sklenilo material za razstavo prevzeti in postaviti kot stalno razstavo, v sedaj, kar lahko rečemo – „Slovenski sobi“.

Vse dogajanje je bilo filmano in fotografirano.

17.5.2007: Že zgodaj zjutraj smo odpotovali v Slovenijo, kamor smo prispeli okrog 19.00 ure.

Kranj, 18.5.2007
  Zapisal: