novice | resolucija

RESOLUCIJA

Resolucija, ki smo jo poslali Vladi Republike Slovenije in Vladi Republike Nemčije:

Zbrani na Akademiji v počasitev 60 - letnice konca vojne in vrnitve slovenskih žrtev nacifašizma na svoje domove, povezani z Informativno konferenco, naslavljamo na Vlado in DZ Republike Slovenije Resolucijo s katero opozarjamo slovenske oblasti na nerešene probleme, vezane na trpljenje slovenskih žrtev ob izvajanju nacifašističnega genocida in plačilo odškodnin.
Poznano je, da je bil slovenski narod obsojen na uničenje (tega niso hoteli vedeti izdajalci in plačanci). Ko smo bili odpeljani s svojih domov, smo izgubili vse:
   1. človeško dostojanstvo
   2. svobodo
   3. izgubili smo vse, kar smo imeli (premično in nepremično premoženje)
   4. postali smo brezpravni sužnji
Odpeljali so nas v neznano, ne vedoč, kakšna usoda nas čaka.
Ko danes po 60-ih letih poskušamo vsaj delno uveljaviti svoje pravice, naletimo v večini na nepremostljive ovire, kar boli. Zelo pa boli tudi spoznanje, da tudi sedaj, tako kot pred dobrimi 60-imi leti, nismo kaj vredni in, da vse bolj pridobivajo prednost tisti, ki so pomagali njim, ki so nas hoteli uničiti.
Od slovenske Vlade in DZ zahtevamo, da TAKOJ reši vse naše zahteve, ki so znane (materialna odškodnina za uničeno in odvzeto nepremično in premično premoženje), še v celoti nerešeno odškodnino po Zakonu št. 43/99 in 28/2000, ukraden del odškodnine iz Zakona št. 18/01, ker je kršen Zakon št. 45/96.
Navedeni so najvažnejši nerešeni problemi, katere je potrebno TAKOJ rešiti, ker rešitev na pokopališčih ne bomo potrebovali, saj je povprečna starost še živih žrtev močno čez 80 let. Zato pričakujemo reševanje vsaj navedenega po hitrem postopku, brez postavljanja nepotrebnih ovir.
Te zahteve sprejemamo ob prisotnosti in podpori tujih predstavnikov, ki naše zahteve podpirajo tudi pri svojih oblasteh.